PNE (percutane naald electolyse)

PNE (percutane naald electolyse) is een nieuwe innovatieve behandelmethode die wordt ingezet bij langdurige peesklachten. Heeft u last van chronische achillespeesklachten of achillespees ontstekingen, een tennisarm of last van hielklachten zoals hielspoor of peesontsteking in de voet? Dan zou PNE bij Fysiopracticum Hilversum een uitkomst kunnen bieden! Wat is PNE? Bij deze nieuwe behandelmethode wordt eerst het te behandelen gebied, zoals de ontstoken pees, deskundig in kaart gebracht met echografie. Zo kan er precies worden beoordeeld welk gebied in de pees ontstoken is. Vervolgens wordt er een dunne dry-needling naald in het aangedane deel van de pees ingebracht onder echo geleiding. Daarna wordt gedurende 3 seconden een speciale stroom toegediend. De reactie: electrolyse is de reactie die opgewekt wordt in de pees en weefselherstel stimuleert. Op deze manier ben je vaak snel van de peesontsteking af. Vaak zijn 3 tot 4 PNE-behandelingen voldoende om een significante vermindering in pijn te krijgen.

Voordelen van PNE

 • Hoge aantoonbare effectiviteit bij langdurige chronische klachten
 • Door middel van echografie kan er nauwkeurig worden beoordeeld welk gebied er moet worden behandeld.
 • Snel resultaat, vaak na 3-4 sessies een duidelijk merkbare of volledige pijnvermindering.
 • Kans op recidief is minimaal.
Bij welke klachten kan PNE toegepast worden? 
 • Tenniselleboog
 • Golferselleboog
 • Peesontsteking schouder
 • kniepeesontstekingen zoals een Jumpersknee
 • Achillespees klachten of ontstoken achillespees
 • Hielspoor of fascitis plantaris
 • Banden binnen- en buitenzijde knie
Peestraining
Naast de PNE behandeling zullen er speciale oefeningen worden gedaan. Na de PNE behandeling gaat u aan de slag met speciale oefeningen zodat de pezen weer meer aan kunnen. Eén van de belangrijkste en meest effectieve trainingen bij chronische pees klachten is Flywheel training. Hierbij wordt zowel tijdens het verlengen en verkorten van de spier de betrokken pees belast. Juist door de combinatie van PNE en het uitvoeren van een op maat gemaakt oefenschema, kan de pees weer sterker worden en zonder pijn gebruikt worden!
Is PNE iets voor u?

Heb je al veel gedaan om van de pijn af te komen of heb je nog maar kort klachten? Heeft u al verschillende interventies ondergaan zoals shockwave therapie, lasertherapie of fricties, maar zonder succes? Dan kan een PNE behandeltraject uitkomst bieden! Ook als u relatief kort klachten hebt kan PNE een goede behandelmethode zijn.

Kosten en aanmelding
PNE wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. Voor afspraken of verdere informatie bel Fysiopracticum Hilversum op nummer 035-6247215 of mail naar info@fysiopracticum.com.